Cinsellik, Cinsel Bozukluklar ve Cinsel Terapi
Cinsellik cinslerin ayrışması ve cinsel üreme amaçlı birbirlerini tamamlamaları anlamına gelir. Erkek ve dişi olarak iki cinsiyet tanımlanır ve üremek için birbirlerini tamamlarlar. Cinsellikte üreme ön plana çıkmakla birlikte, günümüzde insan cinselliği haz odaklı olup yaşam boyu devam etmektedir. Özellikle, doğum kontrol yöntemleri kadının üreme beklentisi olmadan haz merkezli cinsellik yaşamasına imkân verir. İnsan cinselliğinin işlevselliği biyolojik, kişisel, ilişkisel, sosyal/norm olmak üzere birbirleriyle koordineli işleyen dört boyut içerir.
Farklı nedenlerden dolayı biyo-fizyolojik cinsel yapılarda ve işlevlerinde bozulmalar olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya rahim kanseri, diyabet gibi hastalıklar biyolojik cinsel yapıları ve işlevselliğini etkilerler. Bilgi ve deneyim eksikliği, cinsel mitler, stres, vb. gibi psiko-seksüel faktörler cinsel işlev bozuklukları doğurabilirler. Erkeklerde erken boşalma, sertleşme sorunu, cinsel isteksizlik, anejakülasyan ve kadınlarda vajinismus, cinsel istek eksikliği, disparoni (ağrılı cinsel ilişki), anorgazmi gibi cinsel işlev bozuklukları görülür. Ayrıca, kadın ve erkeklerde cinsel bağımlılık ve röntgencilik, teşhircilik, fetişizm, vb. parafililer gözlemlenmektedir.
Cinsel sorun veya bozukluklar etiyolojilerine göre, cinsel terapi çerçevesinde medikal, seksolojik ve psikolojik yaklaşımlarla veya kombine bir yaklaşımla ele alınır.
Cinsel terapi cinsel sorunları değerlendirme, tanılama ve tedavi etme yöntem ve tekniklerini içerir. Cinsel terapi süreci ekollere göre değişiklik göstermekle beraber ortak konulara sahiptirler. İlk görüşme cinsel öykü alma, terapiden beklentiler, sorunu tanımlama veya tanı koyma gibi konuları işler. Cinsel terapilerde cinsellikle ilgili bilgi aktarmaya izin veren cinsel eğitim önemlidir. Birçok sorun cinsel bilgi eksikliğinden veya yanlış cinsel bilgilerden kaynaklanmaktadır.
Seksofonksiyonel cinsel terapi her seansta (1) bilgilendirme, (2) vücudu ve nefesi rahatlatma, doğru cinsel pozisyon alma gibi seksokorporel teknikler ve (3) evde yalnız veya çift olarak yapılacak ödevler öngörür. Seksofonsksiyonel terapi süreci tamamlandığında, danışan gerekli cinsel bilgi ve davranışı öğrenir ve kendi cinsel yaşantısına entegre eder. Cinselliğinde farklı durumlara ve yaş dönemlerine göre olası değişimlerle baş etmeyi öğrenir.